Archive for the 'Peru' Category

Feb 20 2009

Bilder ifra Titicacasjøen

Published by admin under Peru

Bilder ifra Titicacasjøen er nå lagt ut og kan sees her.

Comments Off

Feb 17 2009

Puno og Titicacasjøen

Published by admin under Peru

titicaca

Etter en dag med avslapping i Cusco, dro vi 9 stykk videre til Puno fredag 30 januar. For en del av gruppen var Cusco siste stopp før hjemreise. Kl.0900 dro vi fra hotellet i minibuss. På veien hadde vi et stopp på 4338 meter, høyderekord på turen:0) Her var det også folk som stod å solgte Alpacca ting! Rundt k 16.00 var vi framme i Puno og vi kom til et veldig fint hotell. Puno ligger på 3808 meter, men ingen av oss kjente noe til høyden, vi er nok godt aklimatisert etter Inka trail. Ellers kan man vel trygt si at Puno er en ganske lite pen by og det er ikke spesielt mye å finne på, men det visste vi!

Lørdag var det tid for å gjøre det vi kom til Puno for, nemlig dra ut på Titicacasjøen for å se hvordan folk lever her. Kl 07.00 var det avgang med sykkeltaxi fra hotellet og ned til havna, morsomt:0) Der fikk vi kjøpt litt ris og frukt som vi kunne ha med oss i gave til barna på øyen Taquile som vi skulle besøke først. Hit tok vi båt i ca 3 timer (utrolig treg båt). På øyen ble vi møtt av mange søte barn som var veldig interessert i frukten vi hadde med til dem, dette er deres type for godteri. Ellers på øyen bodde det rundt 2000 mennesker. En utrolig fin og ren øy med mange fine planter og blomster. Her kjenner alle hverandre og det finnes ikke kriminalitet. På øyen fikk vi lunsj og på resturanten kunne man velge mellom fisk og omelett, ikke verdens største utvalg, men veldig god mat:0) Under måltidet viste guiden vår frem ulike luer de bruker på øyen for å vise om man er singel eller opptatt, leder osv. Lurt med fargekoder, kanskje noe for utelivet i Norge? De hadde også en spesiell skikk dersom de skulle gifte seg. Paret som ønsket å gifte seg måtte først bo sammen i 1 år og klare seg helt selv. Hvis dette gikk bra kunne de gifte seg, men de fikk ikke lov til å delta i den 7 dagers lange bryllupsfesten. Brudeparet måtte da sitte på en spesiell plass og blant annet bli matet og få hjelp på toalettet. Dette skulle bringe lykke senere. Ulykkelig bryllup = Lykkelig liv. Lykkelig bryllup = Ulykkelig liv. Forstå det den som kan:O) De hadde også en spesiell måte å jobbe på, de drev hele øya sammen og familiene jobbet på rundgang, f.eks. 1 uke på resturant, neste uke: håndarbeid, deretter 1 uke med veibygging etterfulgt av en uke med annet vedlikeholdsarbeid. Variert og fint:O)

Etter å ha gått en liten runde på øya, tok vi båt i 2 ½ time til de flytende og veldig berømte sivøyene på innsjøen. Titicacas høydepunkt! På veien bestemte Øyvind seg for at han skulle ta en dukkert og han stupte ifra båten vår i det kalde vannet (ca 12 grader), galning! På sivøyene ble vi godt tatt i mot med sang. Her bor folkene på siv på vannet og både husene, båtene og til og med øya deres er lagd av siv. Veldig spesielt og fasinerende. Selve ”gulvet” på øya må de legge nytt hver andre uke, og selve husene må skiftes hver 3 månede. Slitsomt! Når øya gikk på grunn eller på annen måte nådde bunnen av innsjøen lagde de seg en ny øy å bo på. Det betydde ulykke å bo på en øy som satt fast i bunnen. Vi fikk omvisning i husene deres og de viste oss hvordan øya var bygd opp. De hadde faktisk en egen liten øy til marsvin (som de spiser). Øyvind fikk også prøve lokale klær. De satt som et skudd:0) Etterpå fikk vi oss en liten rundtur på sjøen i en av sivbåtene (to etasjers) før vi tok vår egen båt tilbake til Puno. På kvelden var det igjen tid for avskjedsmiddag da enda 4 til skulle dra videre på egen hånd.

titicaca

Søndag var det tid for å forlate Puno og vi tok fly tilbake til Lima. Nå var vi bare 5 stykker igjen på gruppen av 15. I Lima fikk vi dagen fri og vi brukte den til å slappe av, oppdatere blogg og finne oss et hostell fra i morgen. Ellers var det siste middag sammen på kvelden. Mandag var planen å sove lenge siden vi ikke skulle sjekke ut for 12, men 06.30 var Ane lys våken, vanskelig å snu døgnet tilbake til det normale. Ellers gjorde vi ikke så mye denne siste dagen i Lima, godt å slappe av etter 2 uker med mange nye opplevelser og inntrykk. På kvelden gikk vi ut og spiste sjokoladefondant med bringebær og jordbærsaus. Helt sinnsykt godt! Den var til og med uten melk slik at Ane også fikk seg en, NAMMMMM (lykkelig Ane). Den var så god at det faktisk er verdt å besøke Lima bare for å spise denne:0)

Tirsdag 3 februar var det tid for å forlate Lima og Peru. På flyplassen var det kø, kø og atter kø. Vi var på flyplassen kl 08:50 og det var så vidt vi rakk flyet vårt kl.10.50! Så etter en del passkontroller, sikkerhetskontroller og frokostkjøping satt vi oss endelig på flyet på vei til Costa Rica og San Jose som er neste stopp på turen, spennende:0)

Comments Off

Feb 10 2009

Bilder ifra Cusco, Saxaywaman og Inka trail

Published by admin under Peru

Bilder ifra Cusco, Saxaywaman og Inka trail er nå lagt ut og kan sees her.

Comments Off

Feb 09 2009

Cusco og Inka Trail

Published by admin under Peru

inka trail

Fredag 23 januar dro vi til Cusco. På flyplassen ble hele gruppen hentet i minibuss og kjørt til et hotell i sentrum. Nå var vi plutselig oppe på ca 3500 meter over havet. Vi som skulle gå Inka trail skulle være i Cusco i to dager for avklimatisering før vi begynte å gå. Ingen av oss merket noe til høyden bortsett fra at det var myyye kaldere enn det vi har blitt vant med de siste ukene. For å unngå høydesyke fikk vi gratis Coca te hele tiden på hotellet. Dette skal visst hjelpe på høydesyke og finnes også i andre versjoner som i drops og godteri. Den første dagen ble ellers brukt til å slappe av, møte guiden til Inka trail og spise mat. Øyvind prøvde mye ny mat i dag. Til lunsj spiste han Alpakka (ligner på Lama) og det var visst veldig godt. Til middag spiste han marsvin og det var ikke fullt så godt. Det var heller ikke så delikat å se på det helgrillede marsvinet som stod til utstilling på buffeen:0(. Ane holdt seg laaangt unna alt, marsvin=kjærledyr og er ikke til å spise!!

Lørdag var der tid for City tour i Cusco. På turen besøkte vi et museum og kjørte litt rundt om i byen og opp langs fjellsiden til blant annet Saxaywaman, ruiner ifra Inkariket med enorme steinblokker. Imponerende å se og ufattelig å skjønne at det gikk an å bygge noe sånn på den tiden. Desverre ble det meste ifra Inkariket (bortsett ifra Machu Picchu) ødelagt av Spanjoler som brukte steinene til å bygge kirker. Dette er veldig lett å se i Cusco hvor kirkene er bygd over de gamle Inkatemplene. Ifra Saxsaywaman var det også veldig fin utsikt over hele byen. Etterpå dro vi å spiste lunsj og på et marked å kjøpte en del Alpakka ting, veldig billig her. På kvelden spiste vi alle middag sammen og etterpå var det på tide å pakke til Inka trail. Vi fikk lånt sovepose, liggeunderlag og gå-staver for en billig penge. Vi fikk også utdelt små bagger som vi skulle pakke i og de måtte veie 6 kg eller mindre (og det inkludert sovepose+liggeunderlag). Dette fordi vi har portører på turen og de har en maksgrense på hva de har lov å bære.

Inka Trail

Søndag var dagen som vi har venten på lenge. Inka trail var endelig igang:0) Kl.04.45 var det vekking på hotellet, og etter en kjapp frokost dro vi klokken 06.00. Etter å ha kjørt i ca 2 ½ time var vi ved startpunktet til Inka trail. Her ble bagasjen vår tatt vare på av portører og alt vi trengte å gjøre var å gå, luksus:0) Etter en kjapp passkontroll (stempel i passet, VIKTIG!) og et felles gruppebilde begynte vi å gå. Helt supert vær i dag, sol og veldig varmt. Utrolig heldig med tanke på at det egentlig er regntid her i fjellene. Etter ett par timer med gåing i superfin natur med grønne fine fjell overalt var det på tide med lunsj. Når vi kom til lunsjcampen var alt klart til oss, varmt vaskevann som vi kunne vaske hendene våre i og til mat; suppe som forrett og laks med tilbehør etterpå, veldig godt. Etterpå gikk vi et par timer til før vi var fremme ved overnattingscampen. Her var også alt klart til vi kom, teltene var slått opp, luftmadrassene på plass og vaskevann klart. Etterpå fikk vi servert kaffe,te, kakao, kjeks og popcorn, ikke dårlig til å være å telttur:0) Senere var det presentasjon av våre 16 portører og kokker, fantastiske folk alle sammen, disse menneskene gjør en helt utrolig jobb:0) Til middag fikk vi servert suppe, kylling med tilbehør og dessert, og vi tok etter det tidlig kveld. Blir veldig fort mørkt her og vi står omtrent opp med sola så greit å snu døgnet litt. Er forresten heller ikke så mye å finne på langt oppe i ei fjellside i stummende mørke:O)

inka trail 2

Kl 05.20 ble vi vekket andre dagen. Etter frokost kl.06.00, som forresten var supergoood (grøt, omelett, kakao og brød) startet vi å gå. Nå var det bare å gå oppover og oppover, masse trapper. Etter en liten stund begynte det å regne, men det gikk over etter et par timer. Vi startet å gå på ca 3000 meter og det høyeste punktet vi passerte var Dead womas pass på 4215 meter over havet. Midt oppe i bakken fikk vi litt snacks, toast, popcorn og drikke. Mange som var veldig slitne nå og begynte å kjenne høyden godt. Heldigvis var været tilbake til fint turvær. Etter en god pause startet vi turen videre mot Dead womans pass. Vi merket høyden bedre og bedre og på vei oppover de siste hundre meterne pustet og peste vi etterhvert som om vi aldri hadde trent før i hele vårt liv, merkelig følelse. Men det viktigste av alt; vi nådde toppen alle sammen og det var en fantastisk følelse å mestre det så bra som vi gjorde, og at alle tålte høyden så bra. Etter en god pause med litt snacks og bildetaking var det på tide å gå nedover på andre siden av fjellet mot campen som lå på ca 3600 m. Her var det mange trapper å gå ned! Trygt nede på campen fikk vi servert lunsj, suppe og biff med tilbehør, veldig godt for sultne, slitne mennesker. Etterpå slappet vi av og spiste veldig god middag med sjokoladepudding til dessert. Faktisk UTEN melk så Ane også fikk:O) Tidlig kveld i dag også.

Tredje dag var det også vekking kl.05.20 og frokost kl.06.00. Idag var det pannekaker og kakao til frokost. Egne pannekaker til Ane som var overlykkelig over den gode frokosten hun fikk:0). Kl.06.45 startet vi å gå, 16 lange km foran oss. Vi startet også i dag med å gå oppover og oppover. Høyeste punkt vi passerte var 3950 m. Merket ingenting til høyden i dag. Så var det å gå ned igjen i veldig, veldig fin natur med flere Inkaruiner langs veien. Når vi nesten var nede ved lunsjcampen kom Øyvind plutselig på at han hadde glemt gåstavene sine ved forrige Inkaruin et ganske langt stykke oppe i bakken og han måtte løpe tilbake:0( Kl.11.00 var det lunsj, suppe og kyllingbryst med tilbehør. Nok engang supergodt! Etter lunsj bar det oppover til 3600 meter før det var sinnsykt mange trapper og et par Inkatuneller (made by hand) ned igjen til campen vår på 2700 m. Her fikk vi servert snacks og ikke minst tatt oss en etterlengtet dusj etter 3 dager med gåing (Ane sin dusj hadde desverre iskaldt vann, men godt å bli litt ren uansett). Når middagen ble servert kl.19.00 hadde vi en liten takkesermoni for portører og kokker og fikk gitt de veldig velfortjent tips. Super gjeng, mange som ville slitt veldig uten dem. Etterpå var det bare å legge seg og gjøre seg klar til den siste dagen og ikke minst endelig få se Machu Picchu.

Onsdag 28 januar var dagen for å se Machu Picchu. Vi ble vekket kl.04.00 og etter en kjapp frokost gikk vi for å stille oss i passkontroll kl.05.00. Her stod det allerede an del andre turgrupper og ventet. Kl.05.20 åpnet kontoret og vi kunne begynne å gå mot Sungate og Machu Picchu. Bare 5 km å gå i dag. Når vi kom til Sungate skulle vi normalt kunnet ha sett Machu Picchu hvis været hadde vært bra, men det gjorde vi desverre ikke pga tåke. Litt kjedelig når vi har hatt så bra vær de siste dagene og først var ved Sungate, menmen det er noe man må regne med når man går turen på denne årstiden. Guiden trøstet oss allikevel med å si at dette er ikke den plassen de typiske bildene av Macchu Pichu blir tatt så det var godt å høre:0) Vi gikk videre og kom oss endelig til Machu Picchu, tåken lettet mer og mer og vi kunne se den fantastiske byen bedre og bedre. Været snudde også og ble ganske fint etterhvert. Etter en ny passkontroll, bilettkontroll, gruppebilde og spising av matpakker fikk vi en guidet tur gjennom Machu Picchu. Utrolig fint og spesielt å være der. Det som også er så fint er at når man går Inka Trail kommer vi opp til Machu Picchu før alle andre turistene som tar buss og tog, så da er det ikke er så mange der. Etter noen timer var vi trøtte, slitne og mettet av inntrykk. Vi tok buss ned til Aguas Calientes og spiste lunsj sammen og dro til noen varme ”kilder” som heller bør kalles varme basseng. Men godt og avslappende for slitne muskler var det absolutt. Etterpå dro vi og hentet bagasjen vår og tok tog og buss tilbake til Cusco. På toget var det forresten underholdning og moteshow, morsomt;0) Vel fremme i Cusco dro vi ut og spiste middag før vi la oss, utrolig trøtte og slitne etter å ha vært våkne siden kl.04.00 og opplevd mye spennende.

Kort oppsummert: Inka trail anbefales virkelig, det er en utrolig fin og opplevelsesrik tur. GAP er fantastisk til å organsisere og vi ble godt tatt vare på. Guidene, portørene og kokkene var supre folk. Dette skulle vi gjerne ha gjort igjen! Så IKKE ta tog til Machu Picchu, gå gå gå, denne turen må oppleves på egne bein!

One response so far

Feb 07 2009

Bilder ifra Amazonas

Published by admin under Peru

Bilder ifra Amazonas er nå lagt ut og kan sees her.

Comments Off

Feb 06 2009

Amazonas - Peru

Published by admin under Peru

amazonas

Tirsdag 20 januar tok vi fly til Peru og Lima. I Peru hadde vi meldt oss på en to ukers guidet gruppetur med GAP adventures. Etter en 5 timers lang flytur var klokken bare 09.15 i Lima pga tidsforskjellen (var 07.20 da vi dro fra Brasil). På flyplassen i Lima stod det en mann og hoppet med et skilt som stod navnene våre på. Han var fra GAP og kjørte oss til hotellet i sentrum vi skulle bo på. Her hadde vi dagen fri frem til vi skulle møte guiden vår og resten av gruppen kl.19. Vi brukte tiden til å finne et vaskeri og levere mest mulig klær til vask. Var på tide etter mange håndvask og fuktige tørkeomgivelser. Vaskeriet tok hele 30 norske kr for å vaske, tørke, brette og levere klæren samme dag, god deal, noe vi kunne blitt vant med:0) Etterpå dro vi tilbake til hotellet og tok oss en dukkert i bassenget vi hadde på taket og dro å spiste lunsj. Senere på kvelden var det informasjonsmøte med hele gruppen. Virker som en utrolig bra gjeng vi skal henge med de neste to ukene:0) Etterpå spiste vi sammen på en superkoselig resturant.

Onsdag 21 januar var det tid for å dra inn i Amazonas. Kl.06.40 var det avgang med minibuss fra hotellet til flyplassen. Her tok vi fly først til Cusco og så direkte videre til Puerto Maldonado. Her ble vi kjørt i minibuss til en plass der vi fikk utdelt små bagger som vi kunne pakke de tingene vi trengte å ha med oss de neste to dagene i jungelen, resten tok de vare på. Videre var det litt buss til før vi tok båt i 3 ½ time inn i jungelen. Så man kan godt si at vi var laangt inne i jungelen:0) På ferden oppover elva så vi masse pappegøyer, apekatter og en skilpadde. Vel fremme kom vi til en veldig koselig plass og vi fikk vi utdelt nøkler til stråhyttene vi skulle bo i. Her var det ingen elektrisitet, bare levende lys, veldig koselig. Etter at vi hadde fått plassert oss på rommet oppdaget Ane en stooor tarantella rett utenfor vinduet (ikke fullt så koselig). Denne måtte Øyvind ut å ta bilde av, utrolig stygg og ekkel sak på størrelse med en voksen hånd.

Etter å ha hatt et lite bildeshow av planter og dyr inne i jungelen og spist middag var det tid for kveldstur inne i jungelen. Etter å ha sett den store tarantellaen rett utenfor vårt eget vindu kan man si at det å gå inn i en mørk jungel var Litt skummelt! Nå måtte vi alle ha lommelykt for å se hverandre. Midt inne i jungelen fikk alle beskjed om å skru av lommelyktene og være helt stille å høre på alle lydene. Det var så mørkt at vi ikke hadde sjangs å se hverandre og det var masse uvanlige dyrelyder. Men vi så fantanstisk mange stjerner, og disse ser man ikke mange andre plasser! Ellers kan vi si at vi så mange små og store ekle kryp og edderkopper. Litt glad når vi var kommet oss velberget ut derifra og trygt på plass i hytta:0)

Onsdag ble vi vekket kl.05.30 av våre reiseledere. Etter frokost kl.06 fikk vi utdelt støvler og vi ble kjørt i båt enda lengre inn i jungelen. Her ble gruppen delt i 2 og vi gikk ulike stier og møttes senere. På turen fikk vi forklart ulike planter og dyr og sett på enorme trær. De største trærne var så store at vi kunne gå 5 voksne mennesker inni. Ellers så vi flere edderkopper, papegøyer, apekatter og andre fuglearter. På ettermiddagen dro vi på en fruktfarm der de plantet ananas, banan, avocado, sitron, lime osv. Her var det også en koselig fin liten slange som eieren av farmen hadde funnet dagen før og tatt som kjærledyr. Tydeligvis litt ensomt å bo inne i Amazonas!

På kvelden når det hadde blitt mørkt var det tid for aligatorjakt. Vi dro ut med båten og hadde en stor lykt vi lyste langs vannkanten med. Vi så et par aligatorer,både store og små så turen var vellykket. Midt ute på vannet skrudde de av lykten og motoren på båten og båten levde sitt eget liv noen minutter, utrolig ubehagelig i mørket og det var nok til å få Ane sjøsyk. Øyvind synes det var koselig. Etterpå var det middag og tidlig kveld.

Fredag ble vi vekket kl.06.00 og etter frokost var det avgang med båt fra jungelen og tilbake til sivilisasjonen.Veldig fornøyde med oppholdet i Amazonas hentet vi tingene våre og tok fly fra Puerto Maldonado og til Cusco.

Comments Off

May 17 2008

[lang_no]Smakebit ifra Inka trail[/lang_no][lang_en]Teaser from the Inka trail[/lang_en]

Published by admin under Peru, Video

[youtube]http://youtube.com/watch?v=zeke9OGe5VY[/youtube]

Comments Off