Archive for October, 2008

Oct 15 2008

Opplevelser på østkysten av Australia

En av våre kontakter i Australia, Mark H, har laget en liste over ting som bør oppleves når vi skal kjøre i campingbil langs østkysten av Australia. Dette er hva han mener er viktig å få med seg:

Jeg lovde å sende dere noen forslag til bilturen mellom Cairns og Sydney. Jeg vokste opp i Brisbane og bor nå i Sydney så jeg kjenner en del av ruten deres veldig godt, mens noen steder har jeg ikke vært på en stund. Jeg er heller ikke klar over hva dere vil oppleve, men siden dere er ifra Norden antar jeg at dere blant annet vil oppholde dere mye på strendene. Det er mange fine strender og jeg er sikker på at noen søk på internett vil avdekke noen av de beste – Jeg legger til noen andre forslag som dere bør vurdere. 4 uker ifra Sydney til Cairns er god tid, men det er mye å se på veien til Cairns. Sydney er en fantastisk by så dere bør bruke litt tid her. Den australske dollaren har akkurat gått ned i forhold til den Amerikanske dollaren og Euro (ingen anelse vs. den norske kronen), dette vil forhåpentligvis hjelpe på økonomien deres disse ukene.

1. I området rundt Cairns mener jeg at de tre beste tingene å oppleve er Great Barrier Reef (selvfølgelig – du kan oppleve dette via båter med glassbunn, snorkling, dykking og ifra øyene), Kuranda toget (naturopplevelse) og Daintree regnskog. Atherton Tableland innenlands ifra Cairns er et fint område med innsjøer og fosser (ikke i henhold til den norske standarden).

2. Whitsunday Islands er herlig – en øy for enhver smak og stil og ethvert budsjett. Les om området for å finne det som passer best for dere.

3. Det finnes et sted hvor det er gode odds for å se nebbdyr (kanskje mer spennende for Australienere å se deres eget usedvanlige dyr, men kanskje spennende for andre også – jeg vet ikke). Dette er det eneste stedet jeg har sett et vilt nebbdyr.. Stedet kalles Eungella nasjonalpark og ligger ikke så langt unna Mackay, et lite stykke inn ifra kysten.

4. Det finnes enkelte så å si folketomme øyer utenfor Bundaberg som kalles Lady Ellitt og Lady Musgrave. Det er vanskelig å komme seg ut dit og du må klare deg helt selv når du først er der (vann, mat, telt, etc.), men det er perfekt dersom du vil bort ifra mas og kjas en stund.

5. Om sommeren ligger det skilpadder og klekker på Mon Repos Beach ved Bundaberg. Absolutt verdt å se. Jeg har ikke peiling på det eksakte tidspunket for dette, men det kommer til å være guider der for å holde oppsyn med besøkende.

6. Fraser Island er verdens største øy bestående av sand. Mange kommer hit.

7. Sunshine Coast / Noosa etc. har fantastiske strender og er en del av Sunshine Coast. Mine favoritt strender er like sør for Noosa (Petigian og Sunshine), men jeg mistenker at de er mange mennesker her nå (før kunne jeg dele disse fantastiske sandstrekningene og bølgene med et fåtall mennesker) og at de ikke er så uberørt.

8. Australia Zoo (tidligere ledet av den Australske TV-helten Steve Irvin) har et godt utvalg av alle de Australske dyrene samlet på ett sted. Her finner du mange krokodiller og mange andre dyr fra hele verden. Mye bedre enn en typisk dyrehage – det koster ca $50 for en dag, men alt er inkludert når du er inne). Det ligger nederst på solkysten (Sunshine coast).

9. Der hvor jeg ble født, Brisbane, er et fint sted, men det er ikke så mye å se her i kontrast med resten av turen deres.

10. Gold Coast. Her finner du de typiske turiststrendene. Masse flotte strender og bra fester. Et stykke innlands på gullkysten finnes flotte nasjonalparker.

11. De flotte strendene fortsetter gjennom New South Wales og hele veien til Sydney. Jeg foreslår å kjøre innlands et stykke av veien for å få med en del av Australias ødemark. Det er vanskelig å finne tilsvarende steder hvor essensen er endeløse sletter fyllt med ingenting, utrolig tørr varme, rødt støv og typiske små landsbyer. Pubene på slike steder har en tendens til å avdekke storartede lokale typer som lurer på hva i all verden som fikk dere til å dra helt ifra Norge bare for å være her. Ingenting i Europa kan sammenlignes med dette. Desverre er det et godt stykke ifra kystveien og til et slikt sted, men det kan være verdt det som en kontrast til Australias kyst.

12. Byron Bay er et ikon av en strand som de fleste turister som har vokst ut av hippietida besøker. Mange surfere, artister, billig mat og MASSE folk om sommeren. Absolutt verdt å stikke innom en tur. Dersom dere er av dem som higer etter milepæler: Ta en tur til fyrtårnet, den østligste delen av Australia. Like sør derifra er en flott surfestrand ved Lennox Heads.

13. Sydney har en million ting som bør opleves, men lite overgår havnen og strendene. Det er mulig å klatre på Harbour Bridge for en liten formue, men det gir dere en god opplevelse dersom penger ikke er en sak og dere synes det er greit å bli dresset opp i kjedelige, grå kjeledresser etc. (det finnes en dedisert side for dette på nettet. Søk etter Harbour Bridge Climb). Det er også mulig å gå over broen gratis i løpet av en times tid (en vei) og det er ganske behagelig. Operahuset er fotogent og nærmeste nabo til en flott botanisk hage. Her er det fint å gå tur. Sydney er også en av Australias viktigste steder historisk sett da det var her de første hvite ankom kontinentet. Et område i Sydney som kalles ”the Rocks” består mye av den orginale bosettningen og her finnes noen gamle bygninger og andre ting ifra denne tiden. Sydney har mange gode museum som burde dekke det du skulle være interessert i, om du finner det interessant, men Sydney er helst en by hvor en vandrer og oppdager. Å ta ferje til Manly er typisk. Det er også et besøk til Australias mest berømte strand, Bondi Beach. Her kan dere slutte dere til titusenvis av andre mennesker fra hele verden (og antagelig noen ifra Australia også!!)

14. ”The Blue Mountains” like vest for Sydney er litt kjøligere og innehar en viktig del av Australias historie da en vei gjennom disse fjellene ble funnet tidlig på 1800-tallet. Denne veien åpnet opp hele Australia (ingen var klar over hvor stort det egentlig var). Her er det gode turmuligheter.

15. Australia har et utvalg av store plastikk-, fiberglass- og metallobjekter spredd langs hele kystlinjen. For eksempel, Big Banana, Big Cow og Big Pineapple. Dersom du passerer noen av disse får du muligheten til å ta et sprøtt bilde. I Coffs Harbour finner du Big Banana som er over 40 år gammel.

16. Australske puber er en opplevelse i seg selv og ølen er mye, mye, mye billigere enn i Norge!!

17. Jeg er inhabil men Australia har super mat – kvaliteten og utvalget (p.g.a. landets størrelse og varierte vær etc.) på grønnsaker, frukt, kjøtt og sjømat er nesten makeløs til resten av verden.

Det er antageligvis flere ting av stor interesse både å se og gjøre – de overnevnte var bare de jeg tenkte på først. Mens dere kjører langs kysten i campingbilen deres vil dere høre og se ting som forårsaker avvik fra deres orginale plan.

Comments Off

Oct 08 2008

Fotogalleri

Et nytt fotogalleri er nå laget for å få bedre oversikt over bildene som blir lagt ut på bloggen. Bildene blir nå sortert i forskjellige album og underalbum. Vi har lagt ut bildene ifra Afrika som et eksempel. Prøv deg frem, det hele er ganske logisk og laget for at hvem som helst skal kunne klare det. Lurer du på noe er det bare å legge igjen en kommentar eller sende en mail så svarer vi deg så fort som mulig. [/lang_no] [lang_en] A new photo gallery has now been added to the blog. This is an attempt to make the photos and albums more surveyable. The photos will now be sorted into albums and subalbums. As an example we have choosen the album called Africa from Øyvind’s journey to Tanzania. Try it yourself, it’s quite logical and easy to understand. If you have any questions please leave a comment or send us a mail and we’ll send you a reply as soon as possible.

Comments Off