Feb 09 2009

Cusco og Inka Trail

Published by admin at 6:36 am under Peru

inka trail

Fredag 23 januar dro vi til Cusco. På flyplassen ble hele gruppen hentet i minibuss og kjørt til et hotell i sentrum. Nå var vi plutselig oppe på ca 3500 meter over havet. Vi som skulle gå Inka trail skulle være i Cusco i to dager for avklimatisering før vi begynte å gå. Ingen av oss merket noe til høyden bortsett fra at det var myyye kaldere enn det vi har blitt vant med de siste ukene. For å unngå høydesyke fikk vi gratis Coca te hele tiden på hotellet. Dette skal visst hjelpe på høydesyke og finnes også i andre versjoner som i drops og godteri. Den første dagen ble ellers brukt til å slappe av, møte guiden til Inka trail og spise mat. Øyvind prøvde mye ny mat i dag. Til lunsj spiste han Alpakka (ligner på Lama) og det var visst veldig godt. Til middag spiste han marsvin og det var ikke fullt så godt. Det var heller ikke så delikat å se på det helgrillede marsvinet som stod til utstilling på buffeen:0(. Ane holdt seg laaangt unna alt, marsvin=kjærledyr og er ikke til å spise!!

Lørdag var der tid for City tour i Cusco. På turen besøkte vi et museum og kjørte litt rundt om i byen og opp langs fjellsiden til blant annet Saxaywaman, ruiner ifra Inkariket med enorme steinblokker. Imponerende å se og ufattelig å skjønne at det gikk an å bygge noe sånn på den tiden. Desverre ble det meste ifra Inkariket (bortsett ifra Machu Picchu) ødelagt av Spanjoler som brukte steinene til å bygge kirker. Dette er veldig lett å se i Cusco hvor kirkene er bygd over de gamle Inkatemplene. Ifra Saxsaywaman var det også veldig fin utsikt over hele byen. Etterpå dro vi å spiste lunsj og på et marked å kjøpte en del Alpakka ting, veldig billig her. På kvelden spiste vi alle middag sammen og etterpå var det på tide å pakke til Inka trail. Vi fikk lånt sovepose, liggeunderlag og gå-staver for en billig penge. Vi fikk også utdelt små bagger som vi skulle pakke i og de måtte veie 6 kg eller mindre (og det inkludert sovepose+liggeunderlag). Dette fordi vi har portører på turen og de har en maksgrense på hva de har lov å bære.

Inka Trail

Søndag var dagen som vi har venten på lenge. Inka trail var endelig igang:0) Kl.04.45 var det vekking på hotellet, og etter en kjapp frokost dro vi klokken 06.00. Etter å ha kjørt i ca 2 ½ time var vi ved startpunktet til Inka trail. Her ble bagasjen vår tatt vare på av portører og alt vi trengte å gjøre var å gå, luksus:0) Etter en kjapp passkontroll (stempel i passet, VIKTIG!) og et felles gruppebilde begynte vi å gå. Helt supert vær i dag, sol og veldig varmt. Utrolig heldig med tanke på at det egentlig er regntid her i fjellene. Etter ett par timer med gåing i superfin natur med grønne fine fjell overalt var det på tide med lunsj. Når vi kom til lunsjcampen var alt klart til oss, varmt vaskevann som vi kunne vaske hendene våre i og til mat; suppe som forrett og laks med tilbehør etterpå, veldig godt. Etterpå gikk vi et par timer til før vi var fremme ved overnattingscampen. Her var også alt klart til vi kom, teltene var slått opp, luftmadrassene på plass og vaskevann klart. Etterpå fikk vi servert kaffe,te, kakao, kjeks og popcorn, ikke dårlig til å være å telttur:0) Senere var det presentasjon av våre 16 portører og kokker, fantastiske folk alle sammen, disse menneskene gjør en helt utrolig jobb:0) Til middag fikk vi servert suppe, kylling med tilbehør og dessert, og vi tok etter det tidlig kveld. Blir veldig fort mørkt her og vi står omtrent opp med sola så greit å snu døgnet litt. Er forresten heller ikke så mye å finne på langt oppe i ei fjellside i stummende mørke:O)

inka trail 2

Kl 05.20 ble vi vekket andre dagen. Etter frokost kl.06.00, som forresten var supergoood (grøt, omelett, kakao og brød) startet vi å gå. Nå var det bare å gå oppover og oppover, masse trapper. Etter en liten stund begynte det å regne, men det gikk over etter et par timer. Vi startet å gå på ca 3000 meter og det høyeste punktet vi passerte var Dead womas pass på 4215 meter over havet. Midt oppe i bakken fikk vi litt snacks, toast, popcorn og drikke. Mange som var veldig slitne nå og begynte å kjenne høyden godt. Heldigvis var været tilbake til fint turvær. Etter en god pause startet vi turen videre mot Dead womans pass. Vi merket høyden bedre og bedre og på vei oppover de siste hundre meterne pustet og peste vi etterhvert som om vi aldri hadde trent før i hele vårt liv, merkelig følelse. Men det viktigste av alt; vi nådde toppen alle sammen og det var en fantastisk følelse å mestre det så bra som vi gjorde, og at alle tålte høyden så bra. Etter en god pause med litt snacks og bildetaking var det på tide å gå nedover på andre siden av fjellet mot campen som lå på ca 3600 m. Her var det mange trapper å gå ned! Trygt nede på campen fikk vi servert lunsj, suppe og biff med tilbehør, veldig godt for sultne, slitne mennesker. Etterpå slappet vi av og spiste veldig god middag med sjokoladepudding til dessert. Faktisk UTEN melk så Ane også fikk:O) Tidlig kveld i dag også.

Tredje dag var det også vekking kl.05.20 og frokost kl.06.00. Idag var det pannekaker og kakao til frokost. Egne pannekaker til Ane som var overlykkelig over den gode frokosten hun fikk:0). Kl.06.45 startet vi å gå, 16 lange km foran oss. Vi startet også i dag med å gå oppover og oppover. Høyeste punkt vi passerte var 3950 m. Merket ingenting til høyden i dag. Så var det å gå ned igjen i veldig, veldig fin natur med flere Inkaruiner langs veien. Når vi nesten var nede ved lunsjcampen kom Øyvind plutselig på at han hadde glemt gåstavene sine ved forrige Inkaruin et ganske langt stykke oppe i bakken og han måtte løpe tilbake:0( Kl.11.00 var det lunsj, suppe og kyllingbryst med tilbehør. Nok engang supergodt! Etter lunsj bar det oppover til 3600 meter før det var sinnsykt mange trapper og et par Inkatuneller (made by hand) ned igjen til campen vår på 2700 m. Her fikk vi servert snacks og ikke minst tatt oss en etterlengtet dusj etter 3 dager med gåing (Ane sin dusj hadde desverre iskaldt vann, men godt å bli litt ren uansett). Når middagen ble servert kl.19.00 hadde vi en liten takkesermoni for portører og kokker og fikk gitt de veldig velfortjent tips. Super gjeng, mange som ville slitt veldig uten dem. Etterpå var det bare å legge seg og gjøre seg klar til den siste dagen og ikke minst endelig få se Machu Picchu.

Onsdag 28 januar var dagen for å se Machu Picchu. Vi ble vekket kl.04.00 og etter en kjapp frokost gikk vi for å stille oss i passkontroll kl.05.00. Her stod det allerede an del andre turgrupper og ventet. Kl.05.20 åpnet kontoret og vi kunne begynne å gå mot Sungate og Machu Picchu. Bare 5 km å gå i dag. Når vi kom til Sungate skulle vi normalt kunnet ha sett Machu Picchu hvis været hadde vært bra, men det gjorde vi desverre ikke pga tåke. Litt kjedelig når vi har hatt så bra vær de siste dagene og først var ved Sungate, menmen det er noe man må regne med når man går turen på denne årstiden. Guiden trøstet oss allikevel med å si at dette er ikke den plassen de typiske bildene av Macchu Pichu blir tatt så det var godt å høre:0) Vi gikk videre og kom oss endelig til Machu Picchu, tåken lettet mer og mer og vi kunne se den fantastiske byen bedre og bedre. Været snudde også og ble ganske fint etterhvert. Etter en ny passkontroll, bilettkontroll, gruppebilde og spising av matpakker fikk vi en guidet tur gjennom Machu Picchu. Utrolig fint og spesielt å være der. Det som også er så fint er at når man går Inka Trail kommer vi opp til Machu Picchu før alle andre turistene som tar buss og tog, så da er det ikke er så mange der. Etter noen timer var vi trøtte, slitne og mettet av inntrykk. Vi tok buss ned til Aguas Calientes og spiste lunsj sammen og dro til noen varme ”kilder” som heller bør kalles varme basseng. Men godt og avslappende for slitne muskler var det absolutt. Etterpå dro vi og hentet bagasjen vår og tok tog og buss tilbake til Cusco. På toget var det forresten underholdning og moteshow, morsomt;0) Vel fremme i Cusco dro vi ut og spiste middag før vi la oss, utrolig trøtte og slitne etter å ha vært våkne siden kl.04.00 og opplevd mye spennende.

Kort oppsummert: Inka trail anbefales virkelig, det er en utrolig fin og opplevelsesrik tur. GAP er fantastisk til å organsisere og vi ble godt tatt vare på. Guidene, portørene og kokkene var supre folk. Dette skulle vi gjerne ha gjort igjen! Så IKKE ta tog til Machu Picchu, gå gå gå, denne turen må oppleves på egne bein!

One Response to “Cusco og Inka Trail”

  1. Ole Martin og Åsaon 23 Feb 2009 at 12:22 pm

    var dere i tåkedalen og hilste på firkantfolket da?
    Hehe ;)